17.06.23

Pavasara dēka ar viltus personību

 

    Pirmā maija rītā saņēmu draudzības uzaicinājumu Facebook no sveša vīrieša. Apskatīju profilu un izbrīnījos, ka kungs dzīvo ASV Atlantas štatā, bet pēc īsa pārdomu brīža pieņēmu uzaicinājumu. Vakarā saņēmu vēstuli no šī paša kunga ar ierosinājumu uzsākt saraksti, lai iepazītos tuvāk, jo nevarējis pretoties manam daiļajam FB profilam. Pārsteigta iegāju savā profilā un to pārskatīju, cerot atrast, kas man tur pēkšņi tik daiļš parādījies, bet neko aizdomīgu neatradusi, atbildēju kungam. 
    Pastāstīju kungam, ka esmu darba braucienā kaimiņu valstī Lietuvā un tāpēc ir grūti sarakstīties slikta interneta dēļ, un devos gulēt. Nākamā dienā mani jau gaidīja jaunas vēstules ar laba rīta vēlējumiem un cerību, ka nakts esot pagājusi mierīgi. Brīdi domās pārcilāju sapņu sižetu un atbildēju, ka viss bija mierīgi, nekas man ļauns nav noticis!
    Kungs no Anlantas pastāstīja, ka viņa tēvs esot no Latvijas, kurš pārcēlies uz dzīvi ASV un aprecējis viņa māti no Atlantas. Drīz pēc viņa piedzimšanas vecāki aizgājuši bojā un viņš nokļuvis bērnu namā. Viņu pašu saucot Good Shakes, patreiz dienot armijā Jemenā, un pēc pāris mēnešiem viņam pienākšot pesionēšanās laiks. Pajautāju bildi ar viņu un ieročiem, un tūdaļ saņēmu fotoattēlu, jo mana vēlme viņam esot pavēle. Fotoattēlā atpazinu to pašu kungu, kura fotoattēli bija FB profilā civilās drēbēs. Likās dīvaina vēlme sarunu turpināt Google chat vietnē, bet man nebija iebildumu lejuplādēt programmu telefonā un turpinājām sarakstīties šajā vietnē. 
    Good Shakes pajautāja, vai man nav iebildumu sarakstīties ar karavīru, kurš atrodas kara zonā, uz ko es atbildēju, ka man būtībā vienalga, kur viņš atrodas, jo dotā brīdī vēl neticu viņa identitātei, uz ko saņēmu dažas viņa nožēlas pilnas vēstules par manu neuzticēšanos, jo viņš ļoti riskējot, veltot laiku man un sarakstoties ar mani kara darbības zonā. Mainīju tēmu un pārgājām uz sadzīviskām sarunām. Viņš pastāstīja, ka esot vientuļais tēvs un viens pats audzinot meitu, kurai drīz būšot 17 gadu un kura patreiz studējot medicīnu un ķirurģiju Atlantas štatā. 
    Ar Good Shake sarakstījāmies jau kādas četras nedēļas, kad saņēmu no viņa meitas epasta adresi ar lūgumu uzrakstīt viņai uzmundrinošu vēstuli, jo viņa esot viena skolā, kamēr viņš atrodoties kara zonā. Īsti nezināju, ko tieši lai rakstu svešai meitenei, bet nosūtīju viņai epastu ar daudz laba vēlējumiem mācībās.Drīz saņēmu atbildes epastu, ka viņa priecājas iepazīties ar tēva jauno draudzeni, un ka viņa no tēva par mani esot daudz laba dzirdējusi. Nākamā epastā meita man paziņoja, ka tēvs esot viņai teicis par vēlmi doties atvaļinājumā uz Latviju pie manis iepazīties. 
    Kad jautāju Good Shakes par došanos uz Latviju, viņš atbildēja apstiprinoši, ka esot iesniedzis lūgumu piešķirt viņam atvaļinājumu, jo gribot doties pie manis ciemos.
    Satraucos ne pa jokam, ka pie manis brauks ciemos pilnīgi svešs vīrietis, bet pa šīm daudzajām nedēļām bija izrunājuši dažādas sadzīviskas tēmas, tāpēc nolēmu par šo nedomāt, kamēr tas kļūs aktuāli.
    Katru rītu saņēmu garas un romantiskas vēstules no Good Shakes, ka esmu piepildījusi viņa tukšo dzīvi ar jēgu un daudz viņa fotogrāfijas, un arī es centos ik rītu darbā spogulī uztaisīt jaunu selfiju un viņam nosūtīt. Brīvdienās sauļojoties nosūtīju fotogrāfijas no pludmales, kur sauļojos bikini, un vienmēr pretī saņēmu sajūsmas pilnus tekstus no viņa. 
    Kamēr Good Shakes gatavojās atvaļinājumam un ceļojumam uz Latviju, viņš sūtīja man daudz visādus viņa plānus, kā viņš Latvijā tērēšot un investēšot savu kara darbības zonā iekrāto naudu, kas patreiz sniedzoties jau miljonos. Uz jautājumu, kur Latvijā vislabāk investēt naudu, es atbildēju, ka neko par to nezinu, kur vislabāk investēt. Atbildēju, ka ar manu algu pat sapņos nerādās investīcijas, tikai rēķini rādās, kurus knapi var nomaksāt. Biju jau pastāstījusi, ka strādāju algotu darbu ēdināšanas jomā, bet tas nav mans privāts bizness, uz ko es vairākkārt saņēmu izbrīnītus tekstus par to, kāpēc neņemu kredītu kādus 60000 un nesāku pati savu restorāna biznesu. Sapratu, ka nav jēgas šo sarunu pat turpināt, jo šādas summas pat ļoti labi pelnošam uzņēmumam ir grūti saņemt no bankas, kur nu vēl darbību nemaz vēl neuzsākušam uzņēmumam. 
    Saņēmu solījumu, ka tiklīdz viņš atbraukšot uz Latviju atvaļinājumā, viņš man iedošost šo naudu, lai es varu atvērt pati savu restorānu, bet pārējo naudu viņš investēšot. Jutu, ka pēdējā laikā Good Shakes ļoti daudz sācis runāt par naudu un to, kā to tērēs, bet es tikai gaidīju to apsolīto brīdi, kad beidzot varēsim sazvanīties ar video zvanu, lai varu viņu beidzot redzēt. Bija jau izveidojies pieradums ik dienu vakaros daudz laika veltīt sarunās ar Good Shakes, tāpēc arī bija radusies viņam liela uzticība.
    Kādu rītu atkal jau saņēmu garu un romantisku vēstuli no viņa, un lūgumu uzrakstīt viņa ģenerālim epastu ar lūgumu piešķirt viņam atvaļinājumu un klāt pieliktu tekstu, kas man jānosūta viņa ģenerālim un visas viņa pakāpes. Biju ļoti pārsteigta par šādu lūgumu, bet pirms darba sākšanās nosūtīju šo dīvaino vēstuli uz vēl dīvaināku e-pasta adresi. Nākamā dienā saņēmu atbildi, ka viņi (visi ģenerāļi un kas tik vēl ne) pamatojoties uz manu lūgumu piešķiršot Good Shakes atvaļinājumu, man vienīgi jāapmaksājot veidlapas noformēšana 5500 apmērā un tad es varot gaidīt viņu Latvijā. 
    Visu dienu jutos šokēta par nekaunību, bet vakarā uzrakstīju Good Shakes, ka visu esmu sapratusi, ka labs krāpšanas veids viņam izdomāts. Un pātraucu saraksti.
    Protams, ka es pretī saņēmu nosodošas vēstules, ka esmu salauzusi viņa sirdi un visi viņa plāni ir sabrukuši, ka es viņu esmu atstājusi nomirt kara darbības zonā. Es neko neatbildēju. Vēl pēc nedēļas es saņēmu ziņu, ka visas manas atklātākās fotogrāfijas tiks publicētas Facebook, ja nauda netikšot nosūtīta. 
    Es joprojām neko neatbildu.
Ceru, ka kādam mana pieredze noderēs, jo internetā izplatītās runas par viltus karavīriem ir taisnība.